Varför Sardinien?
För att vi, Bobore och Milena, har växt upp på Sardinien, där vi under årens lopp har lärt känna väldigt många fina människor och upplevt fantastisk mat och dryck.
Uppleva Sardinien
En dag kom vi på att det skulle vara roligt att låta andra uppleva detta precis som vi har gjort. Vi förstod att det här skulle kunna utvecklas till ett helt nytt sätt att uppleva Sardinien och dess historia inifrån.
Besökaren skulle få vara med om något helt unikt och totalt annorlunda mot vad man upplever som vanlig turist. Utifrån dessa tankar föddes idén ”Experience Sardinia”. Vi vill helt enkelt ge våra gäster möjligheten att uppleva det bästa av det ”riktiga” Sardinien.
Jag, Bobore, och min fru Milena flyttade till Malmö i december 2015 för att vi tillsammans ville uppleva det land där jag bodde under ett år när jag var 16 år gammal. Hela familjen tyckte att det skulle bli spännande att leva i ett annat land och att lära sig ett nytt språk och en ny kultur.
Vårt lag: Francesca Biccone
“Sa bellesa est in sos ogros de chie mirat” – grekiskt ordspråk. – “Skönheten finns i betraktarens ögon.”
Och vilka är då dessa ögon? Om du berättar om Sardinien bör du även visa det. Även här har vi valt med både förnuft och känsla. Med känsla eftersom dessa ögon tillhör öns mest välrenommerade fotografer, som dessutom följer med på resan. Välrenommerade inte bara för att de i våra ögon är de bästa yrkesfotograferna på ön, utan även för att de är fina människor som utövar sitt värv med passion, älskar Sardinien och ständigt arbetar för att förbättra levnadsvillkoren på Sardinien. Vi tycker att deras bilder förmedlar den känsla och entusiasm som så många sarder känner för sitt land. Både i solsken och regn. Vi kommer att presentera dem en i taget och vi börjar idag med Francesca Biccone.
Vi har ett särskilt band till henne eftersom hon tillsammans med en annan god vän till oss, Antonia Dettori, som även hon är en skicklig yrkesfotograf, förevigade vårt bröllop via sin lins.
Francesca Biccone bor och arbetar på Sardinien. Hon förmedlar allt det vackra på Sardinien till resten av världen tillsammans med sin man Gianluca och döttrarna Rebecca och Greca.
Francesca Foto
Svenska kompisar: Henrik
Hur berättar man om Sardinien för svenskar på svenska? Det är enkelt; man berättar på sardiska och sen låter man en svensk återberätta det hela på svenska. Men behövs verkligen en infödd svensk som kan sardiska och italienska? Javisst! Och här är han, vår ambassadör, som förvandlar våra röriga idéer till välordnade tankar uttryckta på fullt begriplig svenska, Henrik Hahne. Han har en bakgrund som konstnär och professionell översättare med kunskaper i latin, som ju är grunden till både sardiskan och italienskan. Det sistnämnda språket använder vi för att kommunicera med varandra när vår egen svenska inte räcker till. Henrik blev en av mina bästa vänner under läsåret 1991–1992, då jag studerade i Linköping och sedan jag flyttade till Malmö efter mer än 25 år har vi fördjupat vår vänskap. Jag frågade honom om han ville samarbeta med oss och han sa ja utan att tveka. Och för att göra honom till en äkta sard tog vi under en vecka med honom på en resa runt Sardinien, där han fick se, höra och smaka på det allra bästa ön har att erbjuda men det blev även en hel del spännande strapatser. Utan att avslöja för mycket kan vi berätta att han fortfarande vägrar att smaka på ”su casu martzu”, en sardisk fårost med levande fluglarver, vilket är en unik gastronomisk specialitet på Sardinien. Men han har å andra sidan lärt sig en hel hoper riktigt runda ord på det sardiska språket och hans förmåga att inmundiga lokala viner är helt klart i paritet med sardernas.
Så om du känner att något på vår webbplats verkar spännande eller intressant, så är det tack vare hans människokännedom och då tänker vi framför allt på hans nyväckta intresse och förståelse för den sardiska folksjälen.
Nu undrar du säkert: Har han översatt även detta? Följ oss, så kommer även detta mysterium att få sin förklaring!