Karneval, festligheter och god mat vid Medelhavet – Sardinien

Älskar du äventyr, att lära känna nya människor, delta i spännande aktiviteter, att roa dig, ha det bra och bara koppla av? Då är karnevalen på en medelhavsö något för dig och då tänker vi särskilt på Sardinien. Där hälsar karnevalen våren välkommen med sina färger och dofter.

Festligheterna pågår under januari och februari och ibland ända in i början på mars, beroende på när påsken infaller det aktuella året.

Ursprunget till Karnevalen i medelhavsområdet finner vi i antikens Grekland och kulten av Dionysos, vinets och växtlighetens gud enligt den grekiska mytologin. Till hans ära ägnades många fester.

sos turpos copia.jpg

Karnevalen på Sardinien

Brasorna till Sankt Antonio Abates ära

På Sardinien börjar karnevalen officiellt den 16 januari, då man tänder eldar till till Sankt Antonios ära. Enligt myten steg Sankt Antonio ner till underjorden för att med list stjäla elden genom att lägga den i en ihålig pinne och sedan ge den till människan.

I många byar på Sardinien tänder man stora brasor under natten mellan den 16 och 17 januari. Runt dessa deltar byborna i en rituell dans för att få gynnsamma skördar, man provar nya viner, njuter av bönor med fläsk och sötsaker av mandel kryddade med “sapa” en lokal druvsirap.

Under de följande veckorna går folk ut på gatorna iförda maskeraddräkter. De dansar och lever om. På kvällarna öppnar en massa små improviserade nattklubbar, där man dansar såväl traditionell som modern dans. De som har egen vinkällare bjuder in vänner för att umgås. Man sjunger och dansar, smakar av lokal salsiccia-korv och provar vin.

De viktigaste dagarna är, liksom i många andra europeiska länder, fettisdagen, torsdagen före fastan och fastlagssöndagen.

Fettisdagen och “fastlagstorsdagen”

Fettisdagen och “fastlagstorsdagen” är den sista tisdagen och torsdagen före påskfastan enligt den kristna kalendern. Förr i tiden åt man under fettisdagen upp alla läckerheter som traditionen förbjöd att man förtärde under fastan. Dessa båda dagar, som på sardiska kallas jobia de lardajolu och martis de carrasecare, ägnas i många byar åt dans och parader där deltagarna är utklädda och bär spektakulära masker. Alla bybor är engagerade och deltar både som skådespelare och åskådare i en stor teater i det fria. Här njuter man av läcker mat och goda viner i en avslappnad miljö där alla är glada och roar sig.

Missa inte

1. Paraden med Mamuthones och Issohadores den 17 januari i Mamoiada. Om du vill uppleva en av de allra äldsta festligheterna på ön, rekommenderar vi att du klär ut dig till en av de typiska maskeradkaraktärerna Mamuthones och Issohadores och deltar i paraden längs byns gator. Gott om dans, musik, vin och sötsaker utlovas! Glöm heller inte att besöka Museet för medelhavsmasker i centrala Mamoiada.

58716_154326207929726_154295901266090_387112_2988336_n

Boende: Residence Grandi Magazzini – Nuoro

2. Karnevalen i Gavoi “Sa Sortilla de sos Tumbarinos äger rum på torsdagen före fastan, dvs. den 28 februari. “Sos Tumbarinos” är människor med traditionella masker från Gavoi som paraderar på gatorna i centrum och spelar på olika musikinstrument som är gjorda av skinn från får, get och åsna. Rekommenderas för dig som vill delta i öns mest musikaliska karneval och uppleva traditionell dans och sång.

Boende: Residence Grandi Magazzini – Nuoro

3. Fettisdagen, den 5 mars i Oristano:Sartiglia del Gremio dei Falegnamien ryttaruppvisning med anor från 1500-talet som påminner om ett tornerspel.                    På morgonen kan du titta på “Vestizione de su Componidori”, den rituella påklädningen av “il capocorsa”, huvuddomaren för dagens hästtävlingar. Därefter kommer Pariglie-paraden och till sist dagens huvuduppvisning. Det här är en helt unik evenemang med en parad där deltagarna bär traditionella kostymer och till sist en mycket spännande tävling, “corsa alla stella”, där ryttarna under full galopp ska fånga en stjärna.

62791_154764007885946_154295901266090_390031_538681_n

Söndagen den 3 mars kan du delta i Sartiglia del Gremio dei Contadini.

4. Askonsdagen i Ovodda, när alla karnevalsfestligheter på Sardinien egentligen redan är över, tar dig med överraskning. Den här festen räknas som en av världens äldsta och mest okonventionella karnevalsfester, där tusentals besökare samlas i denna lilla by mitt på Sardinien för att delta i en spontan lokal fest. Alla uppmuntras att svärta ner sig i ansiktet med bränd kork eller olja blandad med aska.

154279_178701068825573_154295901266090_532797_2330496_n

Det är svårt att ge en rättvisande bild i text, men ta gärna del av dessa videofilmer på nätet. Vi rekommenderar starkt att man åtminstone en gång i livet tar chansen att åka till Ovodda och delta i denna festlighet tillsammans med invånarna i den lilla byn och alla besökare som åker från hela världen för att vara med.

 

Hur får du ut mest av karnevalen på Sardinien? Här är våra råd inför resan.

Två möjligheter:

Åk själv eller med vänner:

  • Flyg från Sverige eller Danmark till Rom eller Milano, Amsterdam, Bryssel eller Barcelona.
  • Därifrån går det att ta direktflyg till Sardinien året runt.
  • Som destination på Sardinien, välj i första hand Olbia eller Alghero och endast i andra hand Cagliari.
  • Från Olbia rekommenderar vi att du hyr en bil. Du kan med fördel utnyttja vår Open Voucher Experience där du får både boende och hyrbil till ett mycket bra pris.

Skriv till oss så hjälper vi dig att hitta de bästa traditionella restaurangerna och aktiviteter du kan delta i på dagarna. På kvällarna är det dans och karnevalsfester som gäller.

Resa med guide: för singlar, par eller grupper. 8–16 personer.

Vi upplever en hel vecka på Sardinien, där vi träffar många intressanta människor, firar den traditionella karnevalen, tittar på några av de äldsta fornlämningarna i hela medelhavsområdet, provar på traditionell dans samt besöker vinodlare och ostproducenter. Vi bor i Nuoro, regional centralort och nobelpristagaren Grazia Deleddas hemstad.

Läs mer om programmet

Gillade du den här artikeln? Följ oss på Facebook och dela vår passion för Sardinien. Dela vår artikel med dina vänner så att de också får möjlighet att upptäcka Sardinien.

Om du vill läsa om Karneval på danska: http://ceciliemariemeyer.dk/rejseinspiration-lige-nu-gar-sardinien-amok-i-vilde-karneval-med-bal-hekse-og-monstre/

 

En reaktion till “Karneval, festligheter och god mat vid Medelhavet – Sardinien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s