Det hände idag

“De är helt galna och det är helt otroligt att de kör på det här sättet. Det skulle aldrig funka i Sverige.”

Så svarade Henrik på min fråga om vad han tyckte om Ardia de Santu Antine som han bevittnade för första gången i juli 2017.

Ardia är en hästkapplöpning som körs runt den helige Konstantins helgedom i byn Sedilo som ligger i centrala Sardinien. Festen firas till Konstantins ära. Denne är faktiskt inte något helgon, även om de flesta tror det, utan är den kejsare som gjorde kristendomen till romarrikets statsreligion. Hästloppet symboliserar ett slag mellan Konstantin och Maxentius, som ledde hedningarnas härar. Detta slag innebar kristendomens slutgiltiga triumf över hedendomen. Men även om katolska kyrkan inte erkänner honom som helgon så hedrar sarderna sankt Konstantin både med helgedomen i Sedilo och denna hästkapplöpning.

Loppet äger rum den 6 juli, vanligtvis efter 16:00, och det körs ännu en gång dagen efter, runt 6-7 på morgonen. Om ni befinner er på Sardinien så får ni bara inte missa detta. Vi rekommenderar loppet som körs på morgonen den 7 juli eftersom det då är mindre folk. Se till att vara där minst en timme före utsatt tid så att ni får bra platser. Den 6 juli är det enligt oss lite för trångt och turistbetonat.

Bild: Cristiano Cani

Video: Michelangelo Zanda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s